Jump to content

Welcome to FTB Forums
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

World not loading


Best Answer digitallyApocalyptic , 30 March 2013 - 04:58 PM

On the same note as ZL, here are some mods you could try disabling to see if it helps. These mods are often not crucial to gameplay and are (more often than not) more aesthetic than anything else:

 

ChickenChunks (alternatives are present, such as the World Anchor in Railcraft) and EnderStorage (only complicates vanilla ender chests further)

extrabiomes, which is VERY laggy and sometimes buggy; see previous post

FlatBedrock (only makes bedrock flat; unnecessary, but helpful sometimes with quarries etc)

InventoryTweaks, which adds sorting but is not crucial to gameplay

Anything that begins with the word "voxel", the mod integratedsoundpacks, and "liteloader" in Jar Mods. I've had numerous problems with these, as all they do is make things "prettier" and cause megalags and compatibility issues with other mods such as OptiFine.

Go to the full post »


  • This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1
Basser

Basser

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Modpack:FTB Ultimate

Hey guys, i need some help...

I just downloaded the FTB Ultimate pack and wanted to start a new world but before i spawn in the world it always says "Shutting down internal server". Then i have to close minecraft via the task manager. This is what i found in the console:

 

2013-03-30 15:05:36 [INFO] [STDERR] Exception in
thread "Thread-39" java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space

2013-03-30 15:05:36 [INFO] [STDERR] Exception in thread
"Server thread" java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space

2013-03-30 15:05:38 [INFO] [STDERR] Exception in thread
"Thread-35" java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space

 

I tried starting the pack with more RAM (at the moment i'm at 2.5 GB) but it didn't fix the problem. Has anybody some ideas what i can try?



#2
digitallyApocalyptic

digitallyApocalyptic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 262 posts
  • IGN:GameStopper
  • Modpack:FTB Ultimate

If you haven't tried already, you could try:

 

1. Updating/redownloading/reinstalling Java

2. Redownloading the FTB launcher

3. Force-updating the pack that you are using

4. Starting a different world (you may have spawned inside a very, very laggy biome that uses a lot of RAM, such as a redwood biome; these ExtraBiomesXL biomes have very tall trees which are painful to render and often drop lots of saplings on startup, straining the CPU and RAM; a new world may fix this)

5. Posting a full crash report from the console to pastebin and then linking to it here

 

If all the above fails and you have a decent amount of technical knowledge with computers:

 

6. Confirming that your computer is a 64-bit system and that you are using 64-bit Java. An easy way to do this is to go to your C drive in Windows Explorer; if you have two Program Files directories with one appended with (x86) then your computer is 64-bit. If, in the regular Program Files folder that does not have x86 appended to it, Java is installed (look for a folder named either Java or Oracle), then you are using 64-bit Java. This is important because 32-bit Java has a limit to the amount of RAM it can allocate (probably not a problem in this case, though, unless you start allocating inordinate amounts like 8 GB) and it uses RAM less efficiently. This may not help you fix the problem, but it could allow you insight as to why it occurs.


My username is digitallyApocalyptic. I contribute where I can on the wiki and I've previously built pretty much the entirety of Category:Twilight Forest. I play FTB Ultimate, some games on Steam, and I follow MS Paint Adventures.


#3
Basser

Basser

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Modpack:FTB Ultimate

I tried several new worlds but always the same problem. After force updating it's stuck at "Loading world. Building terrain". I use 64-bit Windows 7 with 64-bit Java. When i try to paste the report from the console to pastebin it says:

 

[16:09:26] [ERROR] PastebinPoster.run:94: Read timed out



#4
ZL123

ZL123

    Me.

  • Administrators
  • 2079 posts
  • Location:Not somewhere where people say a fake location to try to be funny
  • IGN:ZL123
  • Modpack:Private Pack

I tried several new worlds but always the same problem. After force updating it's stuck at "Loading world. Building terrain". I use 64-bit Windows 7 with 64-bit Java. When i try to paste the report from the console to pastebin it says:

 

[16:09:26] [ERROR] PastebinPoster.run:94: Read timed out

Have you tried deleting your FTB launcher and re-downloading it?

Have you played any other modpacks before?

Also try bumping up your RAM allocated to FTB even higher.

I assume the console chucks errors at you when the world's generating. If so, copy anything red you find in your console (or with a [WARNING], [ERROR] or [SEVERE] tag) and paste it here.

Try disabling little mods like ChickenChunks. That one was problematic for me.

 

If none of those work, maybe you could try getting on another computer and see if it works on there. If it does, just copy all the files over onto yours.


-ZL123
Hope I helped!

YT: http://youtube.com/ZL234
Twitter: https://twitter.com/ZL234


#5
Basser

Basser

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Modpack:FTB Ultimate

I played FTB Beta A and Mindcrack pack before and it worked without problems

Haven't tried downloading the launcher again, but i'll try it when i have faster internet

FTB now uses 3 of 4 GB RAM of my computer... I don't think i can give it any more

And sadly i didn't notice any errors while generating the world. I watched the console and there was no message saying [ERROR] or something else. The only message i got from the console was the OutOfMemoryError i posted above. I'll try launching it again and post the console messages



#6
digitallyApocalyptic

digitallyApocalyptic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 262 posts
  • IGN:GameStopper
  • Modpack:FTB Ultimate
✓  Best Answer

On the same note as ZL, here are some mods you could try disabling to see if it helps. These mods are often not crucial to gameplay and are (more often than not) more aesthetic than anything else:

 

ChickenChunks (alternatives are present, such as the World Anchor in Railcraft) and EnderStorage (only complicates vanilla ender chests further)

extrabiomes, which is VERY laggy and sometimes buggy; see previous post

FlatBedrock (only makes bedrock flat; unnecessary, but helpful sometimes with quarries etc)

InventoryTweaks, which adds sorting but is not crucial to gameplay

Anything that begins with the word "voxel", the mod integratedsoundpacks, and "liteloader" in Jar Mods. I've had numerous problems with these, as all they do is make things "prettier" and cause megalags and compatibility issues with other mods such as OptiFine.


My username is digitallyApocalyptic. I contribute where I can on the wiki and I've previously built pretty much the entirety of Category:Twilight Forest. I play FTB Ultimate, some games on Steam, and I follow MS Paint Adventures.


#7
Basser

Basser

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Modpack:FTB Ultimate

I did another test and it got stuck at preparing spawn area:

 

2013-03-30 17:44:40 [INFO] [Minecraft] Starting integrated minecraft server version 1.4.7
2013-03-30 17:44:40 [INFO] [Minecraft] Generating keypair
2013-03-30 17:44:41 [INFO] [Minecraft] Converting map!
2013-03-30 17:44:41 [INFO] [STDOUT] Scanning folders...
2013-03-30 17:44:41 [INFO] [STDOUT] Total conversion count is 0
2013-03-30 17:44:41 [INFO] [ForgeModLoader] Loading dimension 0 (Test) (bdz@36b065f1)
2013-03-30 17:44:47 [INFO] [ForgeModLoader] Loading dimension 7 (Test) (bdz@36b065f1)
2013-03-30 17:44:49 [INFO] [ForgeModLoader] Loading dimension 1 (Test) (bdz@36b065f1)
2013-03-30 17:44:49 [INFO] [ForgeModLoader] Loading dimension -1 (Test) (bdz@36b065f1)
2013-03-30 17:44:49 [INFO] [PortalGun] [1.4.7v5] Save data does not exist!
2013-03-30 17:44:49 [INFO] [Minecraft] Preparing start region for level 0
2013-03-30 17:44:50 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 6%
2013-03-30 17:44:51 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 14%
2013-03-30 17:44:52 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 27%
2013-03-30 17:44:53 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 38%
2013-03-30 17:44:54 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 50%
2013-03-30 17:44:55 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 62%
2013-03-30 17:44:56 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 74%
2013-03-30 17:44:57 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 86%
2013-03-30 17:44:58 [INFO] [Minecraft] Preparing spawn area: 99%

 

i waited for 15 to 20 minutes but nothing happened. I think i'll try disabling some of the mods and see if it helps

 

I diabled ChickenChunks, extrabiomes, FlatBedrock, InvTweaks and everything with voxel. Now it works :) I hope i dont run into other issues while playing..



#8
lewy192

lewy192

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Modpack:Direwolf20 Pack

hey guys i need some help i've been playing on my singleplayer (on the direwolf20 pack) for a while now ive installed optifine and Gregtech and its been fine until now i launch my world it says building terrain and its just stuck on the loading screen and wont load and the console says 

[INFO] [STDOUT] Wrong location! pe['Sheep'/3950,i=world name ',x=107.00,y=63.00,z=220.04] 

and it wont load the world any help would be great thanks



#9
ViperSRT3g

ViperSRT3g

    Advanced Member

  • Moderators
  • 212 posts
  • Location:Roanoke, VA
  • IGN:NakAttack
  • Modpack:FTB Unhinged

[INFO] [STDOUT] Wrong location! pe['Sheep'/3950,i=world name ',x=107.00,y=63.00,z=220.04]

This is due to a corrupted chunk. In the future, please create a separate thread for your issue.
Vanilla Server: vanilla.vipersrt3g.net
banner-13472.png
Snapshot Server: snap.vipersrt3g.net
banner-25377.png

#10
lewy192

lewy192

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Modpack:Direwolf20 Pack

how do i fix that and sorry i will next time



#11
ViperSRT3g

ViperSRT3g

    Advanced Member

  • Moderators
  • 212 posts
  • Location:Roanoke, VA
  • IGN:NakAttack
  • Modpack:FTB Unhinged
Corrupted chunks are generally hard to fix, they usually involve deleting region files to remove the bad chunk. You can read up about this exact issue here: http://ftbforums.org...ed-advice-asap/
Vanilla Server: vanilla.vipersrt3g.net
banner-13472.png
Snapshot Server: snap.vipersrt3g.net
banner-25377.png

#12
lewy192

lewy192

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Modpack:Direwolf20 Pack
Thanks so much for you let help its apritiated




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users